Något gick tyvärr fel. Försök gärna igen eller kontakta vår kundtjänst.
Något gick tyvärr fel. Försök gärna igen eller kontakta vår kundtjänst.
Något gick tyvärr fel. Försök gärna igen eller kontakta vår kundtjänst.
Något gick tyvärr fel. Försök gärna igen eller kontakta vår kundtjänst.

Effektiv och säker byggbelysning

Effektiv byggbelysning bidrar till en säker arbetsmiljö, även under den mörka årstiden. Välj rätt produkter och spara både el och pengar i ditt byggprojekt.

3 tips för belysningsmaster

1. Planera i tid för att nyttja masterna till max

Tänk igenom dina behov på ett tidigt stadium så att du i god tid kan beställa lagom antal belysningsmaster i rätt styrka och höjd. Planera också in var du bäst placerar masterna så att de ger största möjliga nytta under projektets olika skeden. Kom ihåg att de är flyttbara, så var inte rädd för att till exempel låta en mast följa med runt ett hörn om det behövs för att se bättre. Genom att använda masterna smart kan du klara dig med färre master än vad du kanske tänkte från början.

2. Tänd och släck per automatik för att spara el

Låt inte belysningen stå på i onödan. Använd tidsinställning så att det är tänt när det behövs för bra sikt på bygget och släckt på nätterna för att inte störa eventuella grannar. Du kan också använda skymningsrelä som gör att lamporna tänds automatiskt när det blir mörkt. 

3. Använd även mindre master 

På senare tid har det kommit mindre och lättare alternativ till de stora 300-kilos belysningsmasterna. De mindre masterna är enkla att flytta med upp på ett tak eller till ett högre våningsplan. Precis som de större masterna har de en inbyggd timer-funktion där du kan tidsinställa tändning och släckning.

Strålkastare – ett kostnadseffektivt alternativ

Om du vet att du kommer att ha ett visst belysningsbehov i mer än ett halvår så lönar det sig ofta att skruva upp vanliga strålkastare på strategiskt utvalda platser. Dessa är betydligt billigare att hyra än tunga belysningsmaster. Ett mer flexibelt alternativ är batteridrivna strålkastare som du kan placera tillfälligt i ett hörn och sedan flytta runt vid behov.

Komplettera med ljusslingor 

Ljusslingor är ofta ett bra alternativ för utvändig byggbelysning. De är smidiga att sätta upp på en byggnadsställning och kan kombineras med en timer för att ställa in automatisk tändning och släckning.

Bättre arbetsmiljö inomhus med flimmerfria LED-slingor

Ljusslingor kan även användas för arbetsplatsbelysning inomhus. Cramos nya två meters LED-slingor, som drivs av 48V DC, är ett smidigt alternativ till klassiska bojlampor. De är lätta, tar upp liten plats och ger en 40-procentig energibesparing, men ger ändå ett sken som upplevs starkare och bättre fördelat i rummet. De kan också styras med hjälp av Plejd, som är inbyggt i transformatorn, för att släckas helt eller dimras ner till en svagare ljusstyrka utanför arbetstid. En annan stor fördel jämfört med traditionella lampor är att LED-slingorna är flimmerfria, vilket ger en bättre arbetsmiljö med minskad risk för huvudvärk och trötthet.

All belysning som Cramo hyr ut använder LED-lampor. Det ger hög energieffektivitet genom mer ljus per förbrukad wattimme.