Något gick tyvärr fel. Försök gärna igen eller kontakta vår kundtjänst.
Något gick tyvärr fel. Försök gärna igen eller kontakta vår kundtjänst.
Något gick tyvärr fel. Försök gärna igen eller kontakta vår kundtjänst.

Sänk energianvändningen utan stora investeringar

Har du fönster som har för många år på nacken och isolering på vinden som är för tunn?

Isoleringsproducenten ROCKWOOL och fönstertillverkaren Svenska Fönster vill hjälpa både hantverkare och husägare att prioritera rätt åtgärder för mer energismarta byggnader. ”Det första du bör göra är att gå igenom energideklarationen. Där får du viktig information om byggnadens utgångsläge”, säger Robert Nykvist, Teknisk Rådgivare hos isoleringsproducenten ROCKWOOL.

När det är gjort rekommenderar Robert att du kontrollerar hur tjock isolering det är på vinden. Han berättar att det riskerar att försvinna mycket värme ut genom både väggarna och taket, men att det finns en väsentlig skillnad att ta hänsyn till om du ska prioritera åtgärderna. ”Det är betydligt lättare och mindre kostsamt att tilläggsisolera vinden än fasaden. Därför är det smart att börja där”, tipsar Robert.

Nästa steg är att se över dina fönster. Niklas Hanning är utbildare på Svenska Fönster. Han berättar att gamla tvåglasfönster läcker ungefär 35% av den värme som finns i huset och ett byte därför kan göra stor skillnad. Oavsett vad du väljer är det viktigt att tänka långsiktigt, menar Niklas. ”Välj produkter av hög kvalitet med lång livslängd som består av beprövade materialval”, säger han.

Både Niklas och Robert vill lyfta vikten av att göra flera insatser samtidigt när du väl har bestämt dig för att sänka dina energikostnader.

”När du ändå gör ett fönsterbyte och behöver göra om salning och foder är det en bra idé att passa på att tilläggsisolera fasaden. Kombinerar du de här åtgärderna kan du uppnå en långsiktigt hållbar konstruktion vid samma renoveringstillfälle”, säger Robert.

Efter att du har gått igenom Roberts och Niklas tips för en smartare energirenovering är det dags att starta. Besök din lokala K Bygg-butik för planering och rådgivning kring produkter.

Roberts favoritprodukt:

För tilläggsisolering av fasaden är ROCKWOOL Västkustskiva riktigt bra. Det är en kompakt stenullsskiva som ger ett obrutet isoleringsskikt som dessutom fungerar som vindskydd. Den är även brandsäker och fuktavvisande.

Niklas favoritprodukt:

Våra Svanenmärkta fönster med extra lågt U-värde. De finns helt i trä eller med aluminiumbeklädnad som ger en underhållsfri utsida.

Mer om K-Bygg